Vår i trädgården

Våren är en spännande tid för trädgårdsfantaster. Oavsett om vintern varit lång eller inte är det alltid extra roligt att få ge sig ut i trädgården och påbörja arbetet igen. Det är också ett bra tillfälle att börja planera förbättringar av tomten.

Dags för ny trädgårdsutrustning?

Då våren är en bra tid för planering är det också en tid att tänka på huruvida lite nya verktyg eller redskap behövs. Och mer än så kanske det också är dags att titta på förvaringen av denna utrustning och om det är dags att skaffa en ny lösning även för detta.

Rensa det första ogräset

Redan tidigt på våren kan vi börja motverka ogrässpridningen. Leta runt bland alla rabatter och ryck allt ogräs som är synligt. Viktigt är att verkligen få upp ogräset med rötterna, om bara det på ytan tas kommer det inte hjälpa att stoppa spridningen veckorna och månaderna framöver.

Klipp ned perennerna

Alla som har perenner i trädgården bör ge sig ut tidigt och klippa ned dem för att få bort alla vissna blad och stjälkar. Man vill komma så långt ned som möjligt utan att ta de hälsosamma delarna av växten. Var försiktig med perenner som kommer upp tidigt på våren så inte nya knoppar och skott ryker med av bara farten.

Förbered gräsmattan ordentligt

Gräsmattan förtjänar också lite uppmärksamhet. En sak man faktiskt kan göra innan den sista snön försvinner är att kalka gräsmattan. När marken sedan väl torkat upp är det bra att kratta gräsmattan för att få bort saker som fjolårets löv, kvistar och annat som kan ligga och skräpa. Kratta försiktigt bara för att inte skada gräsrötterna.