Att inreda med belysning

Belysning utgör en grundläggande del av vår inredning. Den har dels en funktionell uppgift så att vi ser ordentligt och inte anstränger ögonen. Dels bidrar belysning till rummets stämning och atmosfär. Ändå är det lätt hänt att val av belysning blir slentrianmässigt. Detta helt i onödan då det numera finns ett stort utbud av lampor och olika ljuskällor på marknaden, i varierande utförande och design.

Lampor

Olika rum har olika behov

Olika rum i hemmet kräver olika typer av lampor. Ofta består basen av allmänbelysning i ett rum av takbelysning. Det kan vara en större lampa eller flera små tillsammans, till exempel spotlights. I ett rum som vardagsrummet kompletterar vi detta gärna med mindre ljuskällor, för stämningsbelysning eller punktbelysning. Kanske en vacker lampa från Belid kan vara ett alternativ här? De har ett stort sortiment av stilrena modeller.

Läsa och mysa

Sovrummet är ett annat rum där belysningen spelar en stor roll. Å ena sidan ska den vara rogivande för att skapa goda förutsättningar för sömn. Å andra sidan behöver vi ett bra läsbelysning vid nattygsbordet, så att vi kan läsa morgontidningen och en god bok på kvällen. Här är det en bra idé att investera i en dimmer. Men den kan du själv anpassa ljuset efter tid på dagen och din sinnesstämning.