Dolda fel vid köp av hus

Ett så kallat dolt fel är något som fanns i huset när du köpte det men som inte kunnat upptäckas trots en noggrann genomgång. Det får inte vara ett fel som är naturligt för husets ålder, konstruktion eller skick. När du är på väg att köpa ett hus är det ofta värt att ta in en besiktningsman som inspekterar huset på jakt efter dolda fel.

inspektion av hus

Friskrivning

Säljaren kan ha med en friskrivningsklausul för dolda fel i kontraktet. Finns det en sådan kan inte du som köpare få ersättning för dolda fel. Däremot är ofta köpesumman lägre om en sådan friskrivning finns med i kontraktet. Friskrivning gäller bara om säljaren inte vet om de eventuella dolda felen när försäljningen görs. Om säljaren skulle känna till det är friskrivningsklausulen ogiltig. Det är viktigt att noga läsa igenom försäljningskontraktet innan köp.

Juridiska frågor

Köpa hus är en stor händelse i livet och det kan vara ganska svårt att förstå kontraktet och vilka regler som gäller. Om du köpt ett hus och till exempel hittat dolda fel efter att du flyttat in, som inte var nedskrivna i kontraktet, kan det vara väldigt bra att prata med en jurist i Stockholm. En jurist kan hjälpa dig att få rätt mot säljaren i en sådan situation.